Özgün mimariye sahip tarihi çevrelerin mimari özelliklerinin tek yapı veya yapı grupları, sokak/ada/parsel ölçeğinde incelenmesi; bu özellikler yardımıyla tarihi çevrelerdeki boş/yıkılmış/iyileştirilmesi gerekli alanlarda yeni yapı yaparken ya da eski yapılara yeni ekler getirilirken göz önüne alınması gerekli yaklaşımlar ve ilkelerin değerlendirilmesi; konuya yönelik ulusal ve uluslararası kararlar, tarihi yapı/yapı gruplarının işlevlendirilmesi konusunda farklı yaklaşımlar; dünya ve ülkemizden seçilen örneklerle konunun irdelenmesi.

Tarihi yapıların korunması amacıyla hasarların belirlenmesi, bu hasarların oluşumunun nedenlerinin tespit edilmesi, onarım için kullanılan yöntem ve ilkelerin belirlenmesi, müdahale kararlarının geliştirilmesi yaklaşımının dünyadan ve ülkemizden seçilen örneklerle irdelenmesi, ayrıca öğrencilerin seçecekleri bir yapıda kendi analiz çalışmalarını üretmeleri programlanmıştır.

Bu dersin amacı, mekanları algı, kültür, marka, tasarım, deneyim ve davranış başlıklar altında, mekânsal mekan kimliği oluşturan temel unsurları incelemektir. Öğrenciler kendilerine verilen mekan tipolojiler üzerinde incelemeler ve araştırmalar yaparak, teorik ve pratik çalışmalarını yazılı rapor halinde sunarlar. Öğrencinin bu dersin sonunda mekan kimliği konusundaki yaklaşımları araştırmak için gerekli kuramsal temeli oluşturması beklemektedir.