Binalar yüksek fosil tabanlı enerji tüketimleri ve karbon salınımlarıyla küresel ısınmaya önemli etkide bulunmaktadır. Bununla başa çıkabilmek için tüm dünyada sürdürülebilir bina üretimi teşvik edilmektedir. Bu yapıların etkin bir şekilde tasarlanması, modellenmesi ve performanslarının analiz edilmesi için Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) önemli bir potansiyel sunmaktadır. BIM yazılımları önerilen binanın inşa öncesi performansını ölçen güneş/gölge, solar ışınım, gün ışığı ve rüzgar analizi ortamları sunmaktadır. Bina performans analizlerini kullanarak tasarım kararlarını geliştirmek için takip edilen tasarım yaklaşımına performansa dayalı tasarım denilmektedir. Bu yaklaşımla analiz çıktıları üzerinden tasarımın revize edilerek daha sürdürülebilir tasarımların geliştirilmesi münkün olabilmektedir. Bina performansına dayalı tasarım ve fiziksel çevre kontrolü ilişkisi bu dersin kuramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Öğrencilerden performansa dayalı (performatif) tasarım ilkelerini takip ederek yüksek performanslı binalar üretmeleri beklenmektedir.

Derste performansa dayalı mimari sürdürülebilirlik üzerinden temek bilgiler verildikten sonra BIM ile desteklenen farklı sürdürülebilirlik analizleri üzerine durulacaktır. Kuramsal içerik, sürdürülebilirlik bağlamlı BIM modellerinin geliştirilmesi ve bu modellerden üretilen bina performans analizleri vasıtasıyla yazılım uygulamaları ile pekiştirilmektedir. Derste, öncelikli olarak tasarımın erken aşamaları dikkate alınarak, tasarım ve bina performansı arasındaki ilişki örnekler üzerinden BIM destekli simülasyon ortamlarını kullanılarak incelenmektedir.

Bu ders tez çalışmaları sırasında öğrencileri akademik araştırmalar yürütebilmeleri için gerekli kuramsal altyapı ve temel adımlar konusunda donanımlı hale gelmelerini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.  Derste temel araştırma terminolojisi, araştırma konusu seçimi, kaynak tarama, veri toplama ve analizi, nitel ve nicel araştırma yöntemleri ve bilimsel yazım konularına değinilecektir.